Of zijn omzwervingen hem nu over de continenten voeren of door het land van opleidingen en ambachten, allemaal leiden ze Joost Zwagerman (1970) naar één bestemming: de beeldende kunst. Om precies te zijn: staalkunst. Zijn oeuvre vormt een beeldenroute die loopt van zijn eerste publieksmeubels uit reststaal, naar zijn hedendaagse monumentale werk.
In 1996 begint Joost als zelfstandig staalvormgever. Als ondernemer legt hij al zijn creativiteit in design en metalen maatwerk. Samenwerkingsprojecten met kunstenaars wakkeren zijn artistieke passie aan.
Zwagerman ontwikkelt een eigen vormentaal in staal en zijn werk wordt abstracter. De fabriekshal die Joost in 2009 koopt, neemt de laatste artistieke beperkingen weg. De hal biedt ruimte voor werk met de omvang die het predicaat 'monumentaal' verdient.
"Ik denk altijd in vormen. Overal waar ik kijk, zie ik samenhang in lijnen en creëer ik beelden in mijn hoofd. Ideeën die ik opsla en later toepas. Ik kijk eerst met een schaalmodel of het samenspel met landschap en lucht werkt. Dan volgt het gevecht waar ik van hou: dat sterke, stugge staal te plooien naar mijn idee."
Zijn werk is monumentaal vanwege zijn vaak imposante afmetingen, maar vooral ook vanwege de markante plaatsen waar het te vinden is en de betekenisvolle verhalen die het vertelt.